Olejek Cedrowy 10 ml ETJA
Olejek cedrowy jest silnym antyseptykiem, również przy infekcjach wirusowych. Ma działanie moczopędne i zwalcza cellulitis, obrzęki i nadmiar tłuszczu.
Trwa uzupełnianie zapasów. Zachęcamy do sprawdzenia innych produktów z tej kategorii.
Olejek Cedrowy jest silnym antyseptykiem. Zalecany jest przy infekcjach wirusowych i grzybiczych. Ma działanie moczopędne i pomaga wyleczyć zapalenie pęcherza. Stymuluje krążenie krwi i limfy, dzięki czemu pomaga zmniejszyć obrzęki.
Ponadto olejek cedrowy przyspiesza metabolizm tkanki tłuszczowej, dlatego znalazł swoje zastosowanie w zabiegach wyszczuplających i antycellulitowych. Reguluje wydzielanie gruczołów łojowych, dzięki czemu jest dobry zarówno dla skóry suchej, tłustej, jak i mieszanej. Skutecznie leczy trądzik i stany zapalne skóry, pomaga przy wypryskach i wrzodach. Relaksuje, koi nerwy, usuwa niepokój i strach. Poprawia nastrój i pomaga w terapii depresji.
Jałowiec wirginijski
Długowieczne drzewo iglaste z rodziny cyprysowatych. Żyje nawet 3000 lat. Kształtem przypomina smukły stożek lub kolumnę i osiąga wysokość około 40 m. Naturalnie występuje w Ameryce Północnej w stanach Wirginia, Karolina Północna i Tennessee. Drewno jałowca wirginijskiego jest trwałe, ma czerwonawą barwę i charakterystyczny aromat przypominający świeżo zastrugany ołówek. Olejek Cedrowy pozyskiwany jest z drewna poprzez destylację z parą wodną. Jest gęsty i bezbarwny, ma balsamiczny zapach. Głównymi składnikami olejku są cedren, cedrol (kamfora cedrowa), kadinen, pseudocedrol, cedronol, tujon i seskwiterpeny.
Działanie olejku cedrowego:
-
afrodyzjak
-
antydepresyjne
-
antyseptyczne
-
antyspazmatyczne
-
emolient
-
grzybobójcze (fungicyd)
-
moczopędne
-
mukolityczne
-
owadobójcze
-
pobudzające
-
poronne
-
przeciwgnilne
-
przeciwłojotokowe
-
rozpuszczające śluz
-
stymulujące krążenie
-
ściągające
-
tonizujące
-
uspokajające
-
wykrztuśne
-
zmiękczające
Właściwości olejku cedrowego:
Skóra
-
olejek cedrowy jest dobry zarówno dla skóry suchej i mieszanej, jak i dla tłustej
-
leczy trądzik i stany zapalne skóry
-
pomaga przy egzemach, wypryskach i wrzodach
-
zalecany w leczeniu łuszczycy
-
przydatny w usuwaniu zakażeń grzybiczych (tzw. stopa sportowca)
Włosy
-
daje dobre rezultaty w leczeniu przetłuszczającej się skóry głowy
-
przeciwdziała łysieniu
-
można go stosować jako środek na porost włosów
-
pomocny w leczeniu łupieżu
Ciało
-
pomaga przy zapaleniu pęcherza
-
ma działanie moczopędne
-
stymuluje układ krwionośny i limfatyczny
-
niweluje napięcia mięśni
-
pomaga w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu
-
pobudza drenaż limfatyczny, usuwa obrzęki
-
pomaga likwidować grudki tłuszczu, dlatego znalazł zastosowanie w zabiegach wyszczuplających i antycellulitowych
Drogi oddechowe
-
udrażnia drogi oddechowe
-
skuteczny w leczeniu zapalenia zatok
-
pomaga złagodzić objawy bronchitu (zapalenia oskrzeli)
-
pomaga zwalczyć przeziębienie, katar i kaszel
Psychika/samopoczucie
-
uspokaja i koi nerwy
-
wpływa mobilizująco na umysł i psychikę
-
poprawia samopoczucie i dodaje wigoru
-
pomaga uwolnić się od niepokoju i lęku
-
wpływa antydepresyjnie
-
pobudza erotycznie
Inne
-
działa jako środek odstraszający owady
-
służy jako utrwalacz wyrobów kosmetycznych i środków czystości
-
często jest składnikiem perfum oraz kosmetyków męskich
Sposób stosowania olejku cedrowego:
-
Reumatyzm, artretyzm - zalecany masaż lub kąpiel z olejkiem cedrowym.
Masaż: dodaj 5 kropli olejku cedrowego do 12 kropli bezwonnego oleju do masażu. Wymieszaj i wmasuj w miejsca objęte procesem zwyrodnieniowym.
Kąpiel: Wannę napełnij wodą o temperaturze nie wyższej niż 36 stopni Celsjusza do ⅓ objętości. Wymieszaj 5 kropli olejku cedrowego i 15 kropli olejku bazowego. Rozprowadź roztwór na powierzchni wody i weź kąpiel. Zabiegi można powtarzać 2-3 razy w tygodniu. -
Obrzęki, cellulit, nadwaga - wymieszaj 15-30 kropli z 50 ml oleju roślinnego. Wykonaj masaż brzucha, a następnie ud, pośladków, łydek lub ramion w zależności od potrzeb.
-
Grzybica stóp - wlej 5 kropli olejku do miski z ciepłą wodą. Mocz stopy codziennie przez kilka minut.
-
Trądzik, cera sucha, mieszana, przetłuszczająca się, zmiany zapalne skóry - stosuj codziennie tonik lub krem. Tonik: 10 kropli olejku cedrowego rozpuść w szklance wody destylowanej. Przemywaj skórę wacikiem nasączonym tonikiem. Krem: dodaj 5 kropli olejku do 30 ml półtłustego nieperfumowanego kremu (np. krem dla dzieci). Dokładnie wymieszaj. Zużyj krem w ciągu miesiąca.
-
Infekcje dróg oddechowych, katar, kaszel, przeziębienie - wykonuj inhalację lub skorzystaj z serii sesji w saunie (suchej, mokrej lub parowej).
Inhalacja: Dodaj 5 kropli olejku do miski z wrzątkiem. Nachyl się nad roztworem okrywając głowę ręcznikiem i wdychaj opary przez 5 do 10 minut. -
Zapalenie pęcherza - kąpiel parowa (nasiadówka). Wlej do garnka 3 litry gorącej wody i 3 krople olejku cedrowego. Nasiadówkę wykonaj wieczorem przed spoczynkiem. Siedź nad naczyniem aż do wystygnięcia wody, a po kuracji ubierz się ciepło, aby nie wychłodzić ciała.
-
Łupież, wypadanie włosów - płucz włosy i skórę głowy wodą z olejkiem cedrowym lub umyj szamponem z olejkiem cedrowym. Szampon: dodaj 20 kropli olejku cedrowego do 100 ml bezzapachowego szamponu (np. szampon dla dzieci). Zużyj szampon w ciągu 3 miesięcy.
-
Depresja, napięcie, lęk - zalecana aromaterapia - wlej 5 kropli olejku cedrowego do wody w kominku aromaterapeutycznym w pomieszczeniu, w którym przebywasz. W przypadku depresji stosuj codziennie.
Uwaga
Podczas zabiegów stosować w niewielkich ilościach.
Olejek służy tylko do użytku zewnętrznego.
Należy unikać kontaktu z oczami.
Przeciwwskazania
Olejek nie jest toksyczny, nie uczula i nie powoduje nadwrażliwości, ale ma właściwości poronne, dlatego nie zaleca się stosowania go w czasie ciąży.
Z czym łączyć
Olejek bergamotowy, szałwiowy, cyprysowy, kadzidłowy, jaśminowy, jałowcowy, lawendowy, cytrynowy, olejek neroli, olejek z rumianu szlachetnego, różany, rozmarynowy, palisandrowy, wetiwerowy.
Przechowywanie
Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Ciekawostki
Drewno jałowca wirginijskiego wykorzystywane jest do produkcji ołówków, dlatego drzewo to nazywane jest też cedrem ołówkowym.
Składniki/INCI:
Juniperus Virginiana Oil
| Producent | ETJA T.GLINKA |
| Kategoria | Kosmetyki → Olejki eteryczne |
| Pojemność | 10 ml |
Podobne produkty